Afvallen om diabetes te voorkomen

Mensen met overgewicht die diabetes willen vermijden, moeten proberen om gewicht te verliezen voordat ze de middelbare leeftijd bereiken, volgens Australisch onderzoek.

De body mass index (BMI) van een vrouw achteraan in de 40 bleek de belangrijkste voorspeller te zijn van het risico op ontwikkeling van diabetes tijdens de volgende acht jaren. Dit is gebleken uit onderzoek van Dr. Gita D. Mishra en haar collega’s van de Universiteit van Queensland. Er werd geen link gezien tussen een verandering in gewicht in de daaropvolgende jaren en het risico op diabetes.

Om dit te onderzoeken, werden 7239 vrouwen gedurende acht jaar gevolgd. De deelnemers van het onderzoek waren tussen de 45 en 50 jaar oud bij het begin van de studie. Ze werden grondig onderzocht in 1996 en 1998, 2001 en 2004. De vrouwen met een BMI van 25 of hoger, wat wijst op overgewicht of obesitas, in 1996 hadden het hoogste risico op de ontwikkeling van diabetes in 2004. Erg obese vrouwen, met een BMI van 35 of hoger, hadden zelfs tot 12 keer meer kans op diabetes dan de proefpersonen met een BMI lager dan 25. Afslanken of bijkomen tijdens de studie had geen invloed op het risico op diabetes, terwijl fysieke activiteit het risico verlaagde, maar dan enkel voor de meest actieve vrouwen.

Er zijn dus slechts kleine veranderingen in fysieke activiteit en calorie-inname nodig om overgewicht of obesitas te vermijden. Dit is vooral belangrijk om mensen te inspireren om hun leven te veranderen wanneer ze nog jong zijn.

Dit bericht is gepost op 24 juli 2007 om 9:51 am uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte, afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Hormonen tegen ongewenst haar
Verlegen jongens maken meer kans op hartproblemen