Wat je niet moet doen als je tijd wil winnen in de fitness

Je moet er de volgende keer als je naar de fitness gaat eens op letten hoeveel tijd je effectief aan het sporten bent. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat bijna de helft van je kostbare tijd verloren gaat. Het naar de fitness gaan, je omkleden, een bekende tegenkomen, gedag zeggen tegen iedereen… Het is allemaal tijd die je van je trainingstijd moet aftrekken. Dit lijstje geeft 10 veel voorkomende oorzaken van tijdsverlies tijdens het sporten in de fitness.

1. Teveel herhaling

Als je krachttraining doet zijn te veel herhalingen met lichtere gewichten eigenlijk tijdverlies, hou het bij krachttraining op maximum 15 herhalingen, 10 tot 12 is ideaal. Ben je na 12 herhalingen niet moe, verhoog het gewicht en doe opnieuw een reeks.

2. Een slechte planning of geen trainingsschema

Zorg voor een planning of trainingsschema voor je aan je training begint en volg het ook strikt. Zonder trainingsschema kan het gebeuren dat je eerder stopt met trainen omdat je even geen zin meer hebt, plan alles zorgvuldig vooraf en werk alle oefeningen af zoals gepland.

3. Oefeningen fout uitvoeren

Wanneer je je fitnessoefeningen verkeerd uitvoert, loop je niet alleen meer risico op blessures maar zijn de oefeningen meestal ook minder effectief. Vraag raad aan een fitnesstrainer of begeleider in dien je niet zeker bent van je techniek. Zeker bij de eerste keer in de fitness is een degelijke begeleiding nodig.

4. Te sociaal aangelegd zijn

Trainen op de fitness doe je niet alleen! Sociaal contact kan stimulerend werken tijdens het trainen, maar zoals met alles moet je ook daar niet mee overdrijven. Bewaar lange gesprekken voor na de training, zeg even vlug gedag en train dan voort, spreek eventueel af om na de training iets te drinken. Concentreer je tijdens het fitnessen op je oefeningen.

5. Te weinig of geen variatie in je fitnessoefeningen

Spieren hebben een soort van geheugen. Als je telkens dezelfde oefening doet, leidt dit tot meer efficiënte spieren en minder winst van spierkracht bij herhaling. Wissel daarom regelmatig af van oefening en machine om dezelfde spiergroep te trainen

6. Tv kijken of lezen tijden het trainen

In de meeste moderne fitnesscentra kan je er niet naast kijken, overal zijn tv’s aanwezig. Tv kijken kan aangenaam zijn, maar laat het je niet te veel afleiden. Je bent in de fitness om te trainen, niet om tv te kijken. Muziek kan wel stimulerend werken, opzwepende muziek kan het tempo aangeven en je op dreef houden.

7. Te lange rustpauzes tussen fitnessoefeningen

Bij krachttraining is een rustpauze van 30 tot 90 seconden aan te raden. Door korte pauzes te nemen, blijft het lichaam actief en ben je actief genoeg om direct de volgende oefening aan te vatten. Worden je spieren te snel vermoeid op deze manier? Probeer dan spiergroepen af te wisselen, eerst een oefening die zich focust op de biceps, daarna concentreer je je op de triceps.

8. Te veel spiergroepen per training

Wanneer je maar tijd hebt voor een korte training, is het niet nuttig om alle spiergroepen te trainen. Concentreer je bijvoorbeeld enkel op je biceps en triceps en doe de volgende dag je borst- en rugspieren.

9. Omkleden op de fitness

Probeer je reeds thuis om te kleden, eenmaal omgekleed is er geen weg terug, dan ga je sporten! Ook is de kans kleiner dat je tijd verspilt aan een lang gesprek in de kleedkamer over de voetbalmatch van de avond ervoor. Als er na de training nog tijd is kan je hier nog over praten.

10. Wachten tot de namiddag of avond om te sporten

Probeer als het mogelijk is er een gewoonte van te maken om ’s morgens te gaan sporten. ’s Morgens kan er nog niet veel tussenkomen. Wanneer je ’s avonds wilt gaat sporten, kan er door de dag nog vanalles tussenkomen.

Dit bericht is gepost op 8 juli 2007 om 12:22 pm uur en is geplaatst in fitness.

Andere interessante artikels: Ongezond leven verhoogt risico op Alzheimer
Zelfs even passief roken is ongezond