Vernieuwde technieken in behandeling verstopte bloedvaten

Wetenschappers verrichten grondig onderzoek naar manieren om het risico op bloedklonters na de behandeling van verstopte aders te verminderen. Stents, kleine buisjes die ervoor zorgen dat de getroffen bloedvaten van patiënten vrij blijven, kunnen ook zelf verstopt raken na de behandeling. Een team van Duitse wetenschappers heeft nu een nieuwe biologisch afbreekbare stent ontwikkeld die een oplossing zou bieden aan het probleem van verstopte aderen na een behandeling. Ook Ierse onderzoekers zijn naarstig bezig met het testen van een nieuwe coating voor stents die ook aan dit probleem een oplossing moet bieden.

Om de bloeddoorstroming doorheen de verstopte hartaders te bevorderen, wordt er een ballonnetje opgeblazen binnenin de ader, deze behandeling ook wel angioplastie genoemd verbetert de bloeddoorstroming naar de hartspier, wat op zijn beurt kwalen zoals angina pectoris en hartaanvallen voorkomt. Wanneer het ballonnetje zijn werk heeft gedaan, worden buisjes ingebracht om te voorkomen dat de ader terug vernauwd. Dit is slechts voor een bepaalde tijd nodig, maar op dit moment worden er metalen stents ingebracht die levenslang in de aders aanwezig blijven. Dit zorgt voor een verhoogd risico op bloedklonters en blokkering van de getroffen aders.

De nieuwe stents, ontwikkeld door de Duitse wetenschappers, zijn biologisch afbreekbaar. Na ongeveer vier maanden lossen ze op en verdwijnen ze volledig, hierdoor verminderd het risico op verstopping van de arterie. In experimenten met deze nieuwe stents werd gezien dat ze even goed werken als de metalen varianten. Ze werden ook veilig voor gebruik bevonden nadat geen enkele van 63 patiënten had last van de stent, niemand kreeg een hartaanval of vertoonde symptomen van angina. De stents bieden dus een veiliger alternatief.

Dit bericht is gepost op 20 juni 2007 om 8:59 am uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Soja tegen hoge bloeddruk en hoge cholesterol
Ongezond leven verhoogt risico op Alzheimer