Soja tegen hoge bloeddruk en hoge cholesterol

Iedere dag een dosis sojaeiwit kan zorgen voor een lagere bloeddruk en kan zorgen voor een verlaging van ldl of slechte cholesterol bij vrouwen. Ook voor vrouwen die te kampen hebben met te hoge bloeddruk na de menopauze kan soja zorgen voor een betere bloeddruk.

In een studie die gepubliceerd werd in Archives of Internal Medicine werden 60 postmenopauzale vrouwen met een goede gezondheid in 2 groepen verdeeld, de ene groep kreeg een dieet waarin dagelijks 25 gram sojanoten in verwerkt was, de andere groep volgde hetzelfde dieet maar zonder de sojanoten. De sojaproteïnen werden vervangen door andere eiwitten zodat de 2 dieëten bijna identiek waren.

Het dieet rijk aan soja zorgde voor een daling van de systolische bloeddruk van 9,9 procent en een daling van de diastolische bloeddruk van 6,8 procent. De onderzoekers stelden ook vast dat de extra sojaporteinen zorgden voor een daling van het gehalte van ldl cholesterol in het bloed van de vrouwen. Bij vrouwen die geen last hadden van een hoge bloeddruk had de soja-inname geen effect op de bloedruk en cholesterol.

Uit eerdere onderzoeken bleek al da soja goed was voor het hart, dit onderzoek bevestigd dit nog maar eens, probeer dus dagelijks wat sojaeiwitten in je dieet te verwerken voor een gezonde bloeddruk en een gezond hart.

Dit bericht is gepost op 19 juni 2007 om 9:43 pm uur en is geplaatst in Bloeddruk, cholesterol.

Andere interessante artikels: Gentherapie tegen erectiestoornissen
Vernieuwde technieken in behandeling verstopte bloedvaten