Look werkt niet cholesterolverlagend

Amerikaanse wetenschappers stellen dat het eten van look niet zorgt voor een verlaagd cholesterolgehalte in het bloed, zoals eerder aangenomen werd. Look wordt al sinds lange tijd aangewend voor de behandeling van hart- en vaatziekten, zelfs al in het Egypte van 3500 jaar geleden.

Kort geleden werd door onderzoekers bewezen dat allicine, een bestanddeel van look, de aanmaak van cholesterol voorkomt. Dat bleek uit tal van studies op proefdieren en proefpersonen in het begin van de jaren ‘90. Maar deze onderzoeken bleken niet goed opgezet en konden de stelling hierdoor niet voldoende hard maken. Toch werd er in de praktijk gretig gebruik gemaakt van looksupplementen als cholesterolverlagend middel.

Wetenschappers vergeleken rauwe pure look met twee looksupplementen. Geen van deze producten zou een significant effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed.

In de studie werden 170 proefpersonen tussen 30 en 65 jaar met een te hoog cholesterolgehalte een half jaar opgevolgd. De proefpersonen werden in vier groepen opgedeeld. De eerste groep werd verplicht iedere dag vier gram look te eten. De tweede groep kreeg elke dag een looksupplement in poedervorm. De derde groep nam iedere dag een lookextract dat in alcohol was behandeld. De laatste groep kreeg een placebo. Alle groepen werd aangeraden overig voedsel met look te vermijden. Bij alle proefpersonen werd iedere maand het bloedcholesterolgehalte gemeten.

Aan het einde van het onderzoek werd er geen significant effect gezien van de 3 soorten look. Er werden ook geen neveneffecten vastgesteld, buiten klachten over slechte adem en lichaamsgeur bij de proefpersonen die de rauwe look achter de kiezen hadden.

besluit: “Look alleen zal je niet van je te hoge cholesterol af helpen, een gezond dieet rijk aan groenten en arm aan vetten zal meer succes hebben”

Dit bericht is gepost op 15 mei 2007 om 10:27 pm uur en is geplaatst in cholesterol, gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Thee dinken zorgt voor lager risico op huidkanker
Flavonoïden nieuw wondermiddel?