Thee dinken zorgt voor lager risico op huidkanker

Volgens een recente studie hebben mensen die iedere dag een tasje thee drinken, hebben een verlaagd risico op het ontwikkelen van twee veel voorkomende soorten van huidkanker.

In een studie met ongeveer 2200 proefpersonen stelden de onderzoekers vast dat de mensen die thee dronken een lager risico hadden 2 belangrijke soorten huidkanker. Mensen die één of meer kopjes thee per dag dronken, hadden twintig tot dertig procent minder kans op huidkanker dan personen die nooit een thee dronken. Het effect was ook groter bij de proefpersonen die al jaren thee dronken en bij zij die tenminste twee tassen per dag consumeerden.

Deze resultaten betekenen niet dat je uren onbeschermd mag zonnebaden, als je voldoende thee drinkt. Thee heeft geen helende werking voor personen die verschillende keren na elkaar erge zonnebrand opliepen door een te lang en te intensief te zonnen. De wetenschappers zeggen dat de antioxidanten in thee voldoende zijn om de huidschade te beperken die wordt veroorzaakt door matige blootstelling aan de zon, maar niet de meer extreme effecten van blootstelling aan de zon. Het onderzoek keek ook niet naar het verband tussen thee drinken en de maligne melanoom, de minst voorkomende maar meest dodelijke vorm van huidkanker.

De onderzoeksresultaten ondersteunen de theorie dat de antioxidanten in thee de schade aan de huid door UV-straling limiteren, volgens de onderzoekers, die geleid werden door Dr. Judy R. Rees van de Dartmouth Medical School in Lebanon, New Hampshire. Meer specifiek, het antioxidant EGCG in thee zou verbranding van huid die aan UV wordt blootgesteld verminderen.

Dit bericht is gepost op 14 mei 2007 om 11:22 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding, kanker.

Andere interessante artikels: Drinken van vruchtensap zorgt niet voor overgewicht
Look werkt niet cholesterolverlagend