Drinken van vruchtensap zorgt niet voor overgewicht

Het drinken van puur vruchtensap, dat bestaat uit 100% vers geperst fruit, zorgt niet voor overgewicht bij jonge kinderen en baby’s, dit in tegenstelling tot wat er in vorige onderzoeken werd beweerd. Puur vruchtensap bestaat uit essentiële voedingsstoffen en zou bij kinderen zelfs zorgen voor een stabieler gewicht. Wisselende onderzoeksresultaten leidden tot een voortduren debat over de eventuele samenhang tussen het drinken van 100% puur vruchtensap of fruitsap, voedingsstoffen en overgewicht bij kinderen en baby’s.

In hun studie analyseerden de wetenschappers de vruchtensapconsumptie van 3618 kinderen tussen 2 en 11.

“Het belangrijkste is dat fruitsapconsumptie een gezonde bijdrage geeft van belangrijke voedingsstoffen en vitaminen aan het dieet van kinderen en dat het niet geassocieerd wordt met overgewicht,” zegt Dr. Theresa Nicklas, een specialiste in kindervoeding aan het Baylor College of Medicine in Houston, Texas. “Als het bewijs bekijkt; er zijn ten minste zeven studies, plus onze studie, die aantonen dat er geen aantoonbaar verband is tussen 100% puur vruchtensap en overtollig gewicht bij kinderen,” voegde ze er aan toe. Zelfs bij de kinderen die het meeste fruitsap nuttigden, was er geen enkel verband met een hoger risico op overgewicht merkbaar.

De gemiddelde dagelijkse inname van puur fruitsap was 113 gram (ongeveer een half glas), deze hoeveelheid wordt ook aanbevolen door de American Academy of Pediatrics. Slechts 13% van de kinderen dronk grotere hoeveelheden, en toch was hun verhoogde consumptie niet geassocieerd met overgewicht. In tegenstelling: deze kinderen, tussen de twee en drie jaar oud, hadden zelfs drie keer minder kans op overgewicht dan de kinderen die geen fruitsap dronken.

Dit bericht is gepost op 14 mei 2007 om 10:54 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten, gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Hou je honger onder controle
Thee dinken zorgt voor lager risico op huidkanker