Verhoogd risico op hart- en vaatziekten door transvetten

Vrouwen met een hoger gehalte transvetten in hun bloed hebben een driemaal groter risico op hart- en vaatziekten dan vrouwen met een lager gehalte aan transvetten.

Transvetzuren kunnen niet door mensen zelf aangemaakt worden. De enige bron van transvetten is onze voeding,” zegt Frank Hu van de ‘Harvard School of Public Health’ in Boston. De grootste bron van transvetten in onze voeding zijn de gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën, die vooral in koekjes, gebak en gefrituurd voedsel voorkomen. “Het verminderen van het gebruik van deze gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën en andere bronnen van transvetten in onze voeding (zo lang de consumptie van verzadigde vetten maar niet verhoogd wordt) zou het aantal hart- en vaatziekten kunnen verlagen,” volgens Hu.

Hu en zijn collega’s bestudeerden de bloedstalen van 32826 verpleegsters, afgenomen tussen 1989 en 1990 als een deel van een langdurige studie over het effect van orale voorbehoedsmiddelen, dieet en levensstijl op de ontwikkeling van hart- en andere ziekten. Gedurende een opvolging van zes jaar, ontwikkelden 166 vrouwen een hartziekte. Deze vrouwen werden in de studie gekoppeld aan 327 gezonde vrouwen, als controle.

Uit dit onderzoek bleek dat het gehalte van transvetten in rode bloedcellen kon gecorreleerd worden aan het gehalte aan transvetten dat werd geconsumeerd. Het kon ook geassocieerd worden met een verhoogd niveau van “slechte” LDL cholesterol en een verlaagd niveau van “goede” HDL cholesterol. Er werd besloten dat vrouwen met het hoogste gehalte aan transvetzuren in de rode bloedcellen drie keer meer kans hadden op de ontwikkeling van een hartziekte dan vrouwen met het laagste gehalte.

Dit bericht is gepost op 31 maart 2007 om 5:24 pm uur en is geplaatst in cholesterol, hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Toch geen supermiddel tegen hoge cholesterol
Hou je gewichtstoename onder controle