Toch geen supermiddel tegen hoge cholesterol

Het nieuwe middel tegen te hoge cholesterol, Torcetrapib, dat in de laatste experimentele fase was, blijkt de verwachtingen niet in te lossen. Dit werd aangetoond door internationaal onderzoek en openbaar gemaakt door het Nederlandse Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het nieuwe geneesmiddel werd door het Amerikaanse Pfizer ontwikkeld. Er werd aangenomen dat het medicijn een doorbraak zou zijn in de behandeling van hart- en vaatziekten.

Een van de hoofdoorzaken voor hart- en vaatziekten is aderverkalking of arteriosclerose, doordat de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) zich aan de wand van de ader vasthecht. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou Torcetrapib slagaderverkalking, wat dus veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan ldl-cholesterol, moeten vermijden. Maar John Kastelein van het AMC in Nederland beweert dat het middel de arteriosclerose bij sommige patiënten zelfs nog deed verergeren. “De studies laten zien dat het middel Torcetrapib geen positieve invloed heeft op aderverkalking,” aldus John Kastelein.

In het Amerikaanse onderzoek had de effectiviteit van het geneesmiddel vorig jaar bewezen moeten worden. Maar het onderzoek werd voortijdig beëindigd omdat het sterftecijfer onder de deelnemers, die Torcetrapib kregen toegediend, 60% hoger was dan bij de patiënten die reguliere geneesmiddelen innamen. De reden hiervoor is niet bekend. Pfizer zette eind vorig jaar dan ook de ontwikkeling van het geneesmiddel stil. Voor de cholesterolleiders is het dus nog even afwachten op een wondermiddel.

Dit bericht is gepost op 31 maart 2007 om 4:28 pm uur en is geplaatst in cholesterol, hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Astma genezen zonder geneesmiddelen
Verhoogd risico op hart- en vaatziekten door transvetten