Astma genezen zonder geneesmiddelen

Recent onderzoek toont aan dat er ooit een geneesmiddelenvrije methode zal bestaan om astma te behandelen.

Bij bronchiale thermoplastie wordt een plooibaar buisje ingebracht via de mond of de neus tot aan het gladde spierweefsel van de luchtwegen. Er wordt gebruik gemaakt van radiogolven om de hoeveelheid glad spierweefsel in de luchtwegen te doen afnemen. Het kan zo het vernauwen van de luchtwegen, dat een kenmerk is van astma, tegengaan.

Het onderzoek vond plaats in ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Brazilië en Denemarken. Het onderzoek wees uit dat de therapie kan zorgen voor minder astma-aanvallen en meer dagen zonder symptomen van astma. Experts beweren dat het een mogelijke toekomstige behandeling van de ziekte zou kunnen zijn, maar waarschijnlijk zullen de patiënten nog steeds wat geneesmiddelen moeten gebruiken.

Astma beschadigt de kleine luchtwegen, die lucht in en uit de longen brengen. Wanneer er een aanleiding is voor een astma-aanval gaat de spier rond deze luchtwegen samentrekken, zodat de luchtweg smaller wordt. De wand ontsteekt en gaat zwellen, hierna wordt er mucus geproduceerd. Hierdoor wordt de luchtweg smaller en geïrriteerd, dit leidt tot de bekende symptomen van astma.

In de studie werd de nieuwe behandeling gegeven in drie sessies van een uur over negen weken, dit gebeurde met een licht verdovingsmiddel. De onderzoekers volgden 112 astma-patiënten met een leeftijd tussen 18 en 65 jaar. Ze namen allemaal hun gewone medicatie, maar de helft van de deelnemers werden ook behandeld met bronchiale thermoplastie. Deze hadden gemiddeld 86 symptoomvrije dagen méér gedurende een jaar tegenover de patiënten met enkel hun gewone medicatie.

“De resultaten van deze studie geven ons interessante informatie, waardoor we meer inzicht krijgen in de mechanismen in het proces van astma en ze vergroten de mogelijkheden voor behandeling in de toekomst,” zegt Victoria King van Asthma UK.

Dit bericht is gepost op 31 maart 2007 om 3:51 pm uur en is geplaatst in longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: Hoge cholesterol kan leiden tot beroerte
Toch geen supermiddel tegen hoge cholesterol