Hoge cholesterol kan leiden tot beroerte

In het medisch vaktijdschrift “Neurology” is verschenen dat bij een grote groep mensen die getroffen werden door een beroerte in de VS het cholesterolniveau te hoog is.

In dit onderzoek werden de cholesterolgehaltes bij 1040 mensen gemeten die in het ziekenhuis waren beland na een beroerte of een transiënte ischemische aanval (TIA), ook wel miniberoerte genoemd. Volgens de wetenschappers had 27% van deze groep een cholesterolgehalte dat hoger was dan aanbevolen.

Deze cholesterolaanbevelingen werden in 2001 gepubliceerd door het “National Cholesterol Education Program”. In 2004 werden ze aangepast en werd het ideale cholesterolgehalte nog verlaagd voor risicogroepen voor hart- en vaatziekten.

“Als deze hoge cholesterolwaardes op voorhand gezien waren en men zou gehandeld hebben naar de voorschriften, zou 93% van deze mensen behandeld zijn met cholesterolverlagende geneesmiddelen”, beweert dokter Eric Smith van de Massachusetts General Hospital Stroke Service in Boston. Hij denkt ook dat cholesterolverlagende geneesmiddelen het risico op een beroerte kunnen verkleinen. Een goede opvolging van de voorschriften zou een beroerte kunnen voorkomen.

“Jammer genoeg zagen we dat de mensen met het grootste risico op een beroerte of hartaanval diegenen waren die zich het verst van hun ideale cholesterolgehalte bevonden.”, zegt Smith. Hij vindt dat het cholesterolgehalte van beroerte- of TIA-patiënten in het ziekenhuis moet getest worden, zodat hoge cholesterol kan behandeld worden. Beter voorkomen dan genezen!

Dit bericht is gepost op 7 maart 2007 om 12:38 am uur en is geplaatst in cholesterol, hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Gewicht verliezen gaat traag, zeer traag
Astma genezen zonder geneesmiddelen