Trager eten doet minder eten

Ben je op dieet of moet je op je gewicht letten, probeer dan eens trager te eten, mensen die trager eten zouden in totaal minder consumeren. Diëtisten preken dit advies al jaren, maar nu hebben Amerikaanse wetenschappers een studie gedaan die de stelling kracht bij zet.
De wetenschappers onderwierpen 30 vrouwen met een normaal gewicht een dezelfde test. De vrouwen werden 2 keer uitgenodigd voor een diner. Ze kregen de opdracht om telkens te eten totdat ze verzadigd waren, de ene keer zo snel mogelijk en de andere keer traag waarbij ze tussen iedere hap hun bestek neer moesten leggen. De proefpersonen wisten niet dat er werd nagegaan hoeveel ze precies zouden eten.
De resultaten liegen er niet om:
Er werden gemiddeld 646 calorieën geconsumeerd in 9 minuten tijdens het snel eten en 579 calorieën over 29 minuten tijdens het traag eten. 67 calorieën verschil op 1 maaltijd vermenigvuldigen met 3 maaltijden per dag maakt al gauw een verschil van 200 calorieën per dag. Na de maaltijd waren de vrouwen na de snelle maaltijd minder tevreden en kregen ze sneller terug honger dan na de trage maaltijd. Ook werd er meer water gedronken tijdens de trage maaltijden, wat ook een gunstig effect heeft op het aantal calorieën van de maaltijd.
De resultaten zijn deels te verklaren door het feit dat het signaal dat je verzadigd bent er 15 tot 20 minuten over doet om tot je lichaam door te dringen. Het risico om je te overeten is dus groter wanneer je snel en gulzig eet.
Let dus op je snelheid van eten en vooral geniet van je eten!

Tags

Dit bericht is gepost op 29 januari 2007 om 9:58 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten, gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Fascinerende gezondheidsweetjes
Fouten bij het kopen van loopschoenen