Jongeren met hoog IQ vaker vegetariër

Een recente studie zou aantonen dat er een verband kan worden aangetoond tussen het IQ van kinderen en de kans dat ze er voor kiezen om vegetarisch te gaan eten. Britse onderzoekers brachten aan het licht dat het IQ van kinderen de kans kan voorspellen of ze vegetariër worden als jong volwassenen. Doordat een vegetarisch dieet doorgaans gezonder is dan een dieet met vlees kan de link tussen intelligentie en een gezonde levenswijze aan de basis van dit alles liggen. Intelligentere mensen hebben de neiging gezonder te leven dan mensen met een minder hoog IQ. Recente studies tonen aan dat vegetarisme geassocieerd kan worden met lagere cholesterol waardes en een verminderd risico op hart- en vaatziekten, dit kan verklaren waarom vegetariërs op latere leeftijd minder kans maken op hart- en vaatziekten. De studie toont niet aan dat vegetariërs slimmer zijn dan hun vleesetende leeftijdsgenoten maar wel dat slimmere kinderen op latere leeftijd eerder kiezen voor een vegetarisch dieet dan minder begaafde kinderen.
Het onderzoek toonde aan dat kinderen van 10 jaar met een hoger IQ meer kans maakte om op hun dertigste vegetariër te zijn dan andere. Volgens de onderzoekers was 4,5 procent van hun 8200 proefpersonen vegetariër, onder de vegetariërs waren meer vrouwen, hoger opgeleiden en meer mensen van een hogere sociale klasse, maar naast deze factoren was het IQ niet weg te cijferen als belangrijke factor.

Dit bericht is gepost op 20 december 2006 om 11:40 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Lichaamsbeweging beperkt risico op borstkanker
Alles over calorieën