Lichaamsbeweging beperkt risico op borstkanker

Vrouwen die na de menopauze fysiek actief blijven blijken een lager risico op borstkanker te hebben dan vrouwen die niet sportief zijn en minder lichaamsbeweging hebben. Het gunstige effect beïnvloed vooral oestrogeen positieve/progesteron negatieve tumoren, welke over het algemeen het meest agressief zijn. Dit bewijst eens te meer dat voldoende lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid.

Terwijl overgewicht en zwaarlijvigheid risicofactoren zijn die de kans op borstkanker verhogen tonen studies aan dat er ook andere factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van borstkanker. Het verband tussen lichaamsbeweging en een verlaagd risico op borstkanker is zeker niet nieuw, vorige studies wezen uit dat lichaamsbeweging het risico op borstkanker bij vrouwen van alle leeftijden kan verlagen. Omdat borstkanker een gecompliceerde aandoening is kunnen er verschillende risicofactoren zijn naargelang de aard van de tumor.

De studie onderzocht 41836 vrouwen na de menopauze tussen 55 en 69 jaar. De vrouwen die actief leefden en voldoende lichaamsbeweging hadden bleken 9 procent minder risico te lopen om borstkanker te ontwikkelen tegenover vrouwen met weinig lichaamsbeweging. Overgewicht bleek ook een duidelijke negatieve invloed te hebben op de kans dat een vrouw borstkanker ontwikkelt, lichaamsvet produceert immers oestrogeen, dit oestrogeen zet sommige tumoren aan tot groeien.
Op je gewicht letten en voldoende beweging blijken dus eens te meer goed voor de gezondheid.

Dit bericht is gepost op 13 december 2006 om 11:48 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Een goede warming up of opwarming
Jongeren met hoog IQ vaker vegetariër