Een goede warming up of opwarming

Als we gezond willen sporten is een goede warming up (opwarming) zeer belangrijk. Het lichaam belasten zonder enige of slechte opwarming verhoogt het risico op blessures of kwetsuren aanzienlijk. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een goede opwarming.

Opwarming of warming up

Wanneer we willen gaan sporten moeten we ons lichaam eigenlijk geleidelijk aan van rust naar een zekere graad van inspanning brengen. Studies tonen aan onze spieren, pezen en gewrichten soepeler worden naarmate de doorbloeding door middel van opwarming op gang komt, deze versoepeling zorgt er voor dat de spieren, pezen en gewrichten minder blessuregevoelig worden. We moeten onze spieren en hart de kans geven om zich voor te bereiden op een zware belasting. Een goede opwarming of warming up heeft als doel de prestaties te verbeteren en vooral om blessures te voorkomen. Een ideale opwarming is een lichte vorm van sporten waarmee we de lichaamstemperatuur verhogen waardoor een aantal fysiologische processen in ons lichaam beter veropen, de spieren worden beter doorbloed daardoor krijgen de spieren meer zuurstof en kunnen ze beter presteren tijdens de inspanning. Door de hartslag op te drijven gaan de longen ook meer zuurstof kunnen opnemen wat een positief effect heeft op de inspanningen die moeten komen.
Een goede opwarming verbeterd onze kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen, elke sporter die wil presteren heeft dus baat bij een goede opwarming om zijn prestaties te verbeteren.
Een goede opwarming heeft niet alleen fysieke voordelen, ook mentaal speelt de opwarming of warming up vaak een grote rol. Sporter kunnen zich mentaal voorbereiden op de inspanning die gaat komen, in alle rust kan de concentratie opgewekt worden. Wanneer de benen of andere spieren tijdens de opwarming goed voelen kan dit zorgen voor zelfvertrouwen tijdens de wedstrijd.

De ideale opwarming

Een ideale opwarming duurt ongeveer een 20 tal minuten en wordt gedaan op een intensiteit waar de sporter zich goed bij voelt. Het is belangrijk om het niveau van de opwarming niet te hoog te leggen. Een opwarming kan beginnen met een 8 tal minuten licht te lopen, joggen, huppelen, touwspringen of te fietsen. Daarna dienen de belangrijkste spiergroepen gerekt te worden door rekoefeningen of stretchen, dit mag een 6 tal minuten duren. Na de rekoefeningen kan de sportspecifieke opwarming gebeuren door de lichaamsdelen die intensief belast gaan worden tijdens het sporten even te prikkelen door versnellingen te doen, korte sprintjes…

Tips voor een goede opwarming

  • Geef je lichaam de tijd om zich aan de inspanning aan te passen, begin heel rustig en verhoog langzaam de intensiteit.
  • Wees niet te overmoedig, de beste opwarming heeft slecht een matige intensiteit.
  • Draag tijdens de opwarming een lange broek, lange mouwen als het buiten koud is, dit bevordert de warming up.
  • Begin de opwarming op tijd zodat je rustig kan opbouwen
  • Zorg er voor dat tussen de opwarming en inspanning max 10 minuten rust is, anders gaat het effect verloren.

Dit bericht is gepost op 6 december 2006 om 12:24 am uur en is geplaatst in sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Alcohol en calorieën
Lichaamsbeweging beperkt risico op borstkanker