Alcohol en calorieën

De befaamde “bierbuik”, ook wel eens “horecagezwel” genoemd is het bewijs dat overmatig drinken van alcohol niet echt bevorderend is voor een slanke lijn. Alcohol bevat veel calorieën en is daarom een van de meest onderschatte dikmakers in onze voeding, 1 gram alcohol bevat maarliefst 7 Kcal terwijl koolhydraten slechts 4 calorieën per gram leveren. Om een voorbeeld te geven: een glas wijn levert ongeveer 100 calorieën, daar moeten een gemiddeld persoon al een 3,5 kilometer voor joggen om die calorieën weer kwijt te geraken. Alcohol levert bovendien “lege calorieën”, lege calorieën worden door voedingstoffen geleverd die bijna geen andere voedingstoffen bevatten dan calorieën, deze dragen dus niet bij tot een gezonde voeding en zijn daarom overbodig omdat we in onze westerse wereld al een teveel aan calorieën tot ons nemen. De calorieën uit alcohol hebben de neiging om zich om te zetten tot buikvet, vandaar de beruchte bierbuik. Als dit alles nog niet erg genoeg is zorg alcohol ook nog eens voor een vertraagde afbraak van vetten uit voeding, ons lichaam zal dus meer vet gaan opslaan en dus verdikken.

Een overzicht van het aantal calorieën in alcoholische dranken:

Duvel 33cl 175 Kcal
Jenever 5cl 132 Kcal
Rode wijn 10cl 70 Kcal
Witte wijn 10cl 120 Kcal
Jupiler 25cl 113 Kcal
Stella Artois 25cl 113 Kcal
Leffe (donkere) 33cl 205 Kcal
Hoegaarden 33cl 114 Kcal

Niet alleen de calorieën in alcohol kunnen voor overgewicht zorgen, mensen die veel drinken hebben de dikwijls de neiging om tijdens het drinken ook nog eens vet te eten (nootjes, snacks…) en menig nachtje uit is waarschijnlijk al eens geeindigd in de plaatselijke frituur of hamburgertent.

Een pintje bier bij tijd en stond kan heus geen kwaad, maar zoals bij de meeste dingen: geniet, maar met mate.
Degene die BOB is tijdens het feesten moet ook opletten, bier en andere alcoholische dranken bevatten veel calorieën maar Cola bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën als een pint gewoon bier. Dus ook van Cola kan de “bierbuik” er snel komen als je niet oplet.

Dit bericht is gepost op 4 december 2006 om 10:10 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten, gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Kcal, calorieën of kilojoules?
Een goede warming up of opwarming