Vet omzetten in spieren

Misschien heb je ook al ooit gehoord dat je vet kan omzetten in spieren door te trainen. Vet omzetten in spieren is echter een fabeltje. Vet is vet en zal nooit omgezet kunnen worden in spiermassa. Door te trainen kan je wel spieren bijwinnen en vet verliezen, maar vet veranderen in spieren kan je dit niet noemen. Door te sporten zal je vet verbranden, door dit vet verlies kan het wel gebeuren dat je spieren zichtbaarder worden en je lichaam overal wat strakker worden zodat het lijkt dat je gespierder bent. Vetverbranding en spiermassa winnen staan echter los van elkaar. Optimale vetverbranding gebeurt bij lange niet al te intensieve inspanningen (lopen, fietsen, wandelen, cardio fitness…), spieren kan je kweken door de gewenste spiergroep door krachttraining te versterken. Vet kan je verbranden door meer energie te verbruiken dan dat je binnen krijgt, om spieren op te bouwen dien je voldoende proteïnen te eten. Wil je echt spieren bijwinnen gaat dit meestal moeilijk samen met vet verbranden. Tijdens een streng dieet verbrand je naast vet soms ook spiermassa. Na de meeste diëten is de totale spiermassa samen met het totaal aan vet afgenomen.
Mensen die van nature uit meer vetmassa hebben, hebben ook meer aanleg om sneller spieren te winnen dan magere mensen. Magere mensen hebben doorgaans een zeer hoog metabolisme zodat ze weinig of geen gewicht toename kennen, hoeveel ze ook eten. Deze mensen gaan meestal ook minder snel spiermassa winnen, dit is meestal genetisch bepaald.
Vet omzetten in spieren is dus een mythe, vet kan alleen maar verbrand worden, niet omgezet worden in spieren.

Dit bericht is gepost op 30 november 2006 om 12:21 am uur en is geplaatst in afslanken en diëten, sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Sporten en griep
Kcal, calorieën of kilojoules?