Sporten en griep

Kunnen of mogen we sporten wanneer we griep hebben? Griep is het gevolg van een besmetting door het influenza virus. Het lichaam reageert hier meestal op door koorts te ontwikkelen. Bij koorts stijgt de lichaamstemperatuur boven 38 graden, ons lichaam doet dit om met alle middelen het griepvirus te bestrijden. Het virus dat griep veroorzaakt tast het hele lichaam aan. Dit voel je vooral aan stijve en stramme spieren en een totale vermoeidheid. Aangezien ons hart ook een spier is, blijft het hart ook niet gespaard door griep. Door verzwakking van het hart kunnen er hartritmestoornissen ontstaan met alle mogelijke gevolgen vandien. Er kan een verband zijn tussen acute hartdood en sporten met griep, zolang er geen wetenschappelijke studie het tegendeel aantoont is het aangeraden om niet te sporten wanneer je griep hebt.

Wanneer mag ik terug sporten na griep?

Fervente sporters hebben het dikwijls moeilijk om stil te zitten tijdens een ziekte, laat staan wanneer ze genezen zijn. Een griep vergt echter veel van het lichaam, er wordt dan ook meestal aangeraden om na de griep nog zoveel dagen te wachten met sporten als de griep (koorts) zelf geduurd heeft. Dus als je door de griep 5 dagen koorts hebt gehad is het raadzaam om na de griep nog eens 5 dagen te wachten alvorens rustig opnieuw te beginnen met sporten (lopen, fietsen, mountainbiken…)

Griep en conditie

Een fikse griep doormaken is allesbehalve goed voor de conditie, je lichaam zet alle zeilen bij om te genezen van de ziekte en raakt daardoor uitgeput. Na een griep is het dan ook verstandig om rustig de trainingen terug op te nemen en zeker niet aan je niveau van net voor de griep door te gaan. Luister naar je lichaam en probeer je zeker niet uit te putten vlak na een griep. Een gezond persoon kan na een week of 2 terug op een behoorlijk niveau staan, maar dit kan soms een maand of nog langer vergen, dit hangt af van de persoon en de negatieve impact van de griep.

Dit bericht is gepost op 26 november 2006 om 5:42 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid, sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Sporten met lege maag om af te vallen
Vet omzetten in spieren