Sporten met lege maag om af te vallen

Wanneer we ons lichaam inspanningen laten leveren in nuchtere toestand (meestal voor het ontbijt) is het genoodzaakt om sneller vetten te verbranden. Wanneer we ’s morgens voor het ontbijt of op een ander moment van de dag een hele tijd na de vorige maaltijd met een lege maag duursporten gaan doen, gaat ons lichaam efficiënter vet verbranden dan wanneer we sporten direct na een maaltijd. Een doentreffende vetverbranding vindt enkel plaats wanneer een niet al te intensieve inspanning voor een langere periode wordt gedaan. 15 min te sprinten en alles op korte tijd te geven heeft dus geen zin wanneer je gewicht wil verliezen en vet wil verbranden. Ons lichaam heeft bij hevige inspanningen snelle energie nodig uit koolhydraten, vet verbranden kost energie en daarom worden bij intensieve inspanningen nauwelijks vetten verbrand en eerder suikers als energiebron gebruikt.
Bij een lichte sportactiviteit in nuchtere toestand verbranden we ongeveer 45 procent vet, in niet nuchtere toestand verbruikt ons lichaam liever glucose (suikers) en daalt de vetverbranding. Als vet verbranden dus het hoofddoel is om zo af te vallen is sporten met een lege maag zeer doeltreffend. Belangrijke is de intensiteit van de inspanning, voor een ideale vetverbranding mag de inspanning niet te zwaar zijn, rustig lopen is dus beter dan hardlopen voor een optimale vetverbranding. Ook de duur van de inspanning is belangrijk, het is logisch dat ons lichaam meer in zijn vetreserves moet gaan tasten naarmate de inspanning langer wordt, zeker wanneer we sporten zonder voedingsmiddelen in de maag.
Door regelmatig te sporten met een lege maag (8 tot 12 uur na de laatste maaltijd) wordt het lichaam beter in het verbranden van vet. De efficiëntie van de vetoxidatie verhoogt naarmate het metabolisme zich aanpast. Vergeet niet na het sporten in nuchtere toestand een gezonde maaltijd te eten met de nodige voedingsstoffen om het lichaam op krachten te laten komen.

Dit bericht is gepost op 21 november 2006 om 1:12 am uur en is geplaatst in afslanken en diëten, sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Sporten en diëten de succesvolle manier om af te slanken
Sporten en griep