Tips voor meer vezels in je dieet

Een recente studie toont aan dat een gezonde voeding die voldoende vezels bevat het risico op kanker met maar liefst 40 procent kan doen dalen. En toch zijn er te veel mensen die te weinig vezels verwerken in hun dagelijkse voeding. Wat zijn vezels precies? Welke voedingsproducten bevatten veel vezels? Wat is de beste bron van vezels? Vezels zijn bepaalde stoffen van plantaardige celwanden. Vezels zorgen voor de stevigheid en vorm van de plant. Onze spijsvertering is niet in staat om vezels te verteren, toch spelen vezels een belangrijke rol in onze spijsvertering. Een dieet rijk aan vezels kan helpen bij een moeilijke stoelgang. Vezels komen voornamelijk voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, rauwkost, noten en granen. Wat zijn de voordelen van vezels? Geneeskundigen en voedingsexperts gaan er van uit dat ongeveer 30% van alle kankers in het westen gerelateerd kunnen worden aan slechte voedingsgewoonten. Hier vind je een paar tips om meer vezels in je voeding te krijgen:

 • Eet volgranen producten
  Probeer zo veel mogelijk volgranen producten te eten in plaats van minder vezelrijke graanproducten. Eet volkoren brood in plaats van wit brood.
 • Eet vers fruit
  Iedereen weet dat fruit gezond is, het meeste fruit bevat veel vezels. Probeer tenminste 5 porties fruit per dag te eten (appel, sinaasappel, druiven, banaan…).
 • Eet groenten bij iedere maaltijd
  Groenten zijn een uitstekende bron voor vezels, probeer meer dan 1 soort groenten per dag te eten.
 • Gedroogd fruit en noten
  Gedroogd fruit en noten bevatten veel vezels, noten zijn daarnaast ook rijk aan proteïnen. Muesli is ondermeer om deze reden een uitstekend gezond ontbijt.
 • Eet soep
  Verse groentensoep is rijk aan vezels en kan instaan voor een deel van je dagelijkse behoefte aan vezels

Het is aanbevolen om 18 gram aan vezels per dag te eten, onderzoek toont aan dat dit ongeveer 50% meer is dan wat de mensen gemiddeld genomen eten. Probeer dus op je vezels te letten, je kan er enkel gezonder van worden.

Dit bericht is gepost op 20 november 2006 om 12:08 am uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Vet verbranden met yoghurt
Sporten en diëten de succesvolle manier om af te slanken