Spierverrekking een vervelende blessure

Vele mensen die sporten zullen ooit te maken krijgen met spierverrekkingen. Een spierverrekking is een kwetsuur die veroorzaakt wordt door overmatige uitrekking van de spiervezels. Dit kan gebeuren wanneer de spier overbelast wordt tijdens het lopen, fietsen of andere sporten. De gevoeligste spieren voor spierverrekkingen zijn de schouderspieren, spieren in het bovenbeen (dijbeen) hamstrings (achteraan), quadriceps (vooraan) en de spieren in de kuit (kuitspier).

Hoe voelt een spierverrekking aan?

Bij een verrekking van de spieren voel je een plotse pijn tijdens de inspanning. De hele spier of slecht een deel van de spier kan pijn doen maar de pijn kan niet juist gelokaliseerd worden op 1 bepaalde specifieke plaats. Het lijkt of een heel de spier of een deel pijn doet. De pijn wordt erger wanneer de verrokken spier samengetrokken wordt. Beweging van de spieren is mogelijk maar pijnlijk. Bij een spierverrekking treedt geen zwelling of bloeduitstorting op.

Wat doen aan een spierverrekking?

Eerste hulp bij spierverrekkingen en andere spier kwetsuren is de getroffen spier afkoelen. Dit kan door de spier waar de verrekking zich bevindt onder koud stromend water te houden of door ijs te leggen op de spier. Probeer het lichaamsdeel omhoog te leggen om de bloeddruk te verminderen en leg eventueel een drukverband aan. Raadpleeg een arts wanneer de klachten na 3 dagen niet lijken te verminderen.

Spierverrekkingen voorkomen

Verrekkingen kunnen jammer genoeg niet altijd voorkomen worden, sporten houdt altijd enig risico op blessures in. Een goede opwarming voor je intensief begint te sporten kan u wel al veel leed en mogelijke kwetsuren en blessures besparen. Vooral bij explosieve sporten (voetbal, tennis, hardlopen, squash,…) is een goede opwarming van zeer groot belang om verrekkingen of nog erger spierscheuren te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 18 november 2006 om 2:23 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten, sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: 1 kilo vet verbranden
Vet verbranden met yoghurt