Goede basisconditie

Wil je je goed voelen in je vel, gezond zijn en op een aangename manier kunnen sporten is een goede basisconditie belangrijk. Zonder een goede basisconditie ga je je snel futloos, vermoeid en uitgeblust voelen, zorg daarom door regelmatig wat te sporten voor een goede basisconditie.

Wat is een goede basisconditie?

Het begrip “basisconditie” is erg vaag en waarschijnlijk heeft iedereen zijn idee van een goede basisconditie. Een getraind sporter zal zich wellicht iets anders voorstellen dan een doorsnee niet-sporter bij het horen van het woord “basisconditie”. Wij gaan er van uit dat niet iedereen topsporter is dus voor ons is een basisconditie een conditie die ons toelaat om comfortabel te leven en ons voldoende energie geeft om rustig te sporten.

Hoe krijg ik een goede basisconditie?

Veel mensen geloven nog altijd in het “no pain, no gain” principe en vliegen er bij elke training tot dat ze er bij neervallen. Dit is echt niet de manier om een goede basisconditie te trainen. Een goede basis wordt vooral gelegd door extensieve duurtrainingen, dit wil zeggen: trainingen aan een laag tot matig inspanningsniveau voor een langere tijd. Met 5 minuten per dag te sprinten bouw je dus geen basisconditie op, ga liever 40-60 minuten sporten op je eigen niveau, of het nu wandelen is of rustig lopen, wanneer je in beweging bent train je je lichaam. Ieder moet voor zichzelf de intensiteit uitmaken, een geoefend sporter kan 60 minuten lopen waar een beginner zich moet beperken tot 10 minuten lopen en 50 minuten wandelen.

Voordelen van een goede basisconditie:

  • je voelt jezelf fit
  • goed voor de gezondheid
  • je ben weerbaarder tegen ziektes
  • je voelt je mentaal beter
  • eenvoudige fysieke taken worden gemakkelijker (je hijgt niet bij elke trap)

Dit bericht is gepost op 11 oktober 2006 om 8:54 pm uur en is geplaatst in sporten en gezondheid.

Andere interessante artikels: Lopen op een Finse piste
Verkoudheid en sporten?