Hoe weet je of je hoge bloeddruk hebt?

Een te hoge bloeddruk is ongezond, dat weet iedereen. Maar wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk of hoe weet je of je een te hoge bloeddruk hebt? Een hoge bloeddruk voel of merk je meestal niet. Sommigen denken wel eens dat opvliegende mensen of rood aanlopende mensen een hoge bloeddruk hebben maar hier is echt geen direct verband te leggen met een hoge bloeddruk.

De enige manier om je eigen bloeddruk te weten te komen is door je bloeddruk te meten met een daar toe bestemde bloeddrukmeter of sphygmomanometer. De bloeddruk wordt gemeten door een manchet rond de arm te snoeren en deze op te blazen zodat er door de druk op de arm geen bloed meer door de aderen stroomt. Dan wordt de druk zachtjes verminderd tot het bloed weer kan stromen, vanaf welke druk het bloed weer kan stromen bepaalt hoe hoog of laag je bloeddruk is.

Wat is een normale bloeddruk?

De bloeddruk wordt uitgedrukt in 2 cijfers, het hoogste cijfer is de systolische druk en het laagste cijfer de diastolische druk. Een normale bloeddruk van een volwassen persoon bedraagt om en bij de 120 over 80 oftewel 120/80.

Dit bericht is gepost op 9 oktober 2006 om 9:06 pm uur en is geplaatst in Bloeddruk, hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Hoe kunnen we gewicht verliezen?
Lopen op een Finse piste