Lopen, hoe er aan beginnen?

Als er een vorm van lichaamsbeweging die zeer effectief is is het lopen of joggen. Lopen vereist enkel goede loopschoenen, wat sportieve kledij, een beetje tijd en vooral motivatie. Iedereen kan zich wel een paar keren per week 40-60 minuten vrij maken om te sporten, lopen haalt het maximum uit je tijd. Lopen zorgt voor een hoog calorieverbruik omdat je hele lichaam in beweging is. Voor een geoefend loper is lopen vanzelfsprekend, maar hoe beginnen we te lopen?

 • Het belangrijkst: begin rustig, overschat jezelf niet!
  Vlieg er niet vanaf de eerste training overdreven in, bouw de tijd die loopt rustig op. Voel zelf aan welk tempo het best bij je past. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten en wandel daarna 5 minuten.
 • Plan je trainingen
  Probeer altijd op vaste tijdstippen te trainen, zorg ervoor dat je je aan dat schema houdt, wanneer ik met aarzeling toch ga lopen ben ik achteraf tevreden dat ik toch geweest ben.
 • Zorg voor goede loopschoenen
  Wanneer je van plan bent regelmatig te lopen investeer je best in goede loopschoenen, zo voorkom je blessures en ongemakken.
 • Geniet van het lopen
  Probeer vanaf de eerste tot de laatste meter te genieten van het lopen, zie lopen niet als noodzakelijk kwaad om extra kilo’s tegen te gaan maar zie het als iets leuks.
 • Zorg voor een goede basisconditie
  Een goede basisconditie krijg je enkel wanneer je traint aan lage intensiteit, het heeft echt geen zin om record te willen breken en jezelf te overtreffen bij iedere looptraining. Rustig lopen aan een lage hartslag en met een rustige gecontroleerde ademhaling heeft veel meer positieve invloed op je conditie.
 • Stretchen
  Neem na het lopen even de tijd om je spieren te rekken en te stretchen, leg hierbij de nadruk op de kuiten en de quadriceps.
 • Ben je stijf na een training?
  De beste remedie tegen stijfheid is heel rustig te lopen, zo kunnen je spieren de overtollige afvalstoffen die stijfheid veroorzaken afbreken en verwerken.

Het is dus belangrijk dat je rustig begint en er plezier in hebt. Probeer samen met een vriend of vriendin af te spreken om te lopen, dan is de kans kleiner dat je thuis blijft als je net iets minder zin hebt om te sporten. Maar let op: maak er geen competitie van, probeer een tempo te lopen dat voor iedereen aangenaam is. De vuistregel die men daarvoor meestal neemt: zorg ervoor dat je rustig kan blijven praten tijdens het sporten, dan is de intensiteit niet te hoog.
Nu geen excuses meer, lopen!

Dit bericht is gepost op 5 oktober 2006 om 11:42 pm uur en is geplaatst in lopen.

Andere interessante artikels: Handen wassen om verkoudheid te voorkomen
Hoe kunnen we gewicht verliezen?